Informacje techniczne:
- Nazwa: sorbinian potasu
- Termin ważności: na etykiecie
- Jakość: najwyższa (więcej o wersjach Lux/Med/Econ i czystości tutaj)
- Rozpuszczalność: 0,95 gram/100 ml wody o temperaturze 20 stopni
- Zastosowanie: tylko w celach akwarystycznych jako konserwant nawozu
- Bezpieczeństwo: koniecznie przeczytaj przykładową kartę charakterystyki związku tutaj
- Uwagi akwarystyczne: Oferta ta skierowana jest do akwarystów "chemików" tworzących własne nawozy akwarystyczne lub do zwykłych użytkowników, którzy mają problemy z trwałością zakupionych nawozów. Głównym zagrożeniem trwałości nawozów są pleśnie i różnego rodzaju grzyby (pływające w nawozie "frędzle"). W mniejszym stopniu są to bakterie. W celu zapobieganiu rozwojowi bakterii, pleśni i grzybów stosujemy sorbinian potasu (E202). Jest to najbezpieczniejszy środek konserwujący, stosowany przez wielu akwarystów, szczególnie za naszą granicą. Dodany do nawozu jest on całkowicie bezpieczny dla flory i fauny. Ważne jest, aby sorbinian potasu stosować w nawozie o ph mniejszym od 6,5-7. Zatem należy zakwaszać nawóz kwasem solnym lub kwasem askorbinowym (które również posiadam w sprzedaży). Zatem idealnym zestawem konserwującym 500 ml nawozu jest 0,2 gram sorbinianu potasu + 0,5 grama kwasu askorbinowego lub 3-4 ml (kwasu solnego 10%).
Cena wydaje się wysoka, ale pamiętaj iż 10 gram wystarcza na zakonserwowanie 50 nawozów, każdy 500 ml. Zapoznaj się z dyskusją na temat konserwacji nawozów za pomocą sorbinianu na http://holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=22865&highlight=sorbinian
Uwaga: roztwór z sorbinianem i kwasem askorbinowym można zastosować do zabezpieczenia pokrywy akwarium przed powstawaniem grzybów na pokrywie (szczególnie dotyczy pokryw DIY ze spienionego PCV). Wystarczy rozpuścić 0,4 g sorbinianu i 1 g kwasu askorbinowego w 200 ml wody i wacikiem posmarować pokrywę, a grzyby nie będą się rozwijać.
|